Namasté a jeho význam

Namasté je tradiční pozdrav používaný v hinduistické kultuře. Jeho tradice sahá velmi hluboko do historie. Byly nalezeny sošky provádějící tento pozdrav staré pět tisíc let.  Tento nejrozšířenější pozdrav se používá v Indii, Nepálu a dalších východních zemích při vítání a loučení nebo jako výraz poděkování.

aware-1353780_1920

S gestem Namasté se však setkáváte i na každé hodině jógy. Při provádění Namasté umístíme spojené ruce před úroveň srdce a skloníme hlavu. Toto gesto můžeme také provést tak, že spojené ruce umístíme v oblasti „třetího oka“, skloníme hlavu a poté posuneme spojené ruce k srdci. Toto je obzvláště hluboká forma respektu.

Pojďme si tedy detailně představit, co toto gesto znamená.

Slovo Namasté pochází ze sanskrtu. ,,Nama“ znamená poklonit se, ,,as“ znamená já a ,,te“ je tobě. V doslovném překladu Namasté znamená: ,, Klaním se ti“. ,,Skláním se před dokonalostí v tobě.“ Skrze slovo Namasté vyjadřujete vědomí jednoty. Vyjadřujeme pokoru, díky níž odkládáme stranou své ego.

Hinduisté slovo Namasté zase překládají jako: „Klaním se Tvým dobrým vlastnostem.“, jelikož jejich kultura se snaží vždy nalézt ve člověku to dobré. Může také znamenat následující významy: ,, Bůh ve mě zdraví boha v Tobě“ či ,,Má mysl uznává tu Tvou“.  Ať už se Namasté překládá jakkoliv, toto slovo vždycky symbolizuje smysl duchovního spojení a vytváří pocit rovnosti a jednoty mezi bytostmi. Jde o uznání jedné duše duší druhou.

Samozřejmě, že různé interpretace Namasté mohou symbolizovat i jiný, a někdy dokonce i negativní, význam, ale víceméně všude reprezentuje mír, úctu a respekt.

saint-2356564_1920

Namasté je rovněž vzdáním upřímného díku svým učitelům, kteří vás provázejí na naší cestě- těm současným, minulým i budoucím. Sdělujeme tím, že vzdáváme vděk jógové tradici i odkazu vlastních rodičů, přátel a nepřátel, kteří nás svou povahou (ať již byla jakákoliv) vybavili kvalitami, s nimiž je nám určeno na své osobní cestě pracovat.

 

nmaste

Radka Holická
Jsem fyzioterapeutka a lektorka jógy v jednom. Díky této skvělé kombinaci jsem našla metodu jak sebe a své pacienty zbavit bolestí zad a pohybového aparátu obecně. Mou snahou je předat tyto informace dalším lidem a ukázat jim, že se pomoci jednoduchých cviků a změn mohou zbavit bolestí. V roce 2016 jsem otevřela vlastní centrum YoFyz v Olomouci, ve kterém pořádám lekce jógy, workshopy a kurzy pro širokou veřejnost, učitele jógy a fyzioterapeuty. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře